Martin Witteveen

Martin Witteveen is part time werkzaam als advocaat-generaal bij het Openbaar Ministerie met als specialisaties oorlogsmisdrijven en mensenhandel. Het grootste deel van zijn loopbaan was Martin werkzaam als officier van justitie.

Vanaf 2004 heeft Martin drie en een half jaar gewerkt als Investigation Teamleader in de Oeganda-zaak van het Internationaal Strafhof. Daarna werkte hij vijf jaar als rechter-commissaris internationale misdrijven bij de Rechtbank Den Haag. Aansluitend daarop heeft Martin nog twee jaar gewerkt voor een EU Rule of Law project in Palestina en een jaar als adviseur van het Openbaar Ministerie in Rwanda ten behoeve van de genocide zaken.

Momenteel besteedt Martin geruime tijd pro bono aan ngo’s, in het bijzonder bij Dutch&Detained. Zijn interesse voor de rol en het werk van advocaten in strafzaken en de motivatie om hen bij te staan is ontstaan toen hij van 2019 tot 2021 in Myanmar werkte. Hij werkte hier met lokale advocaten in strafzaken die werkzaam waren in Justice Centers en gratis rechtsbijstand gaven aan verdachten. Verder adviseert Martin op ad hoc basis ngo’s en anderen op het terrein van met name het internationaal recht.