Amsterdamse Dekenprijs voor raadsheer Bart Stapert, oud-advocaat en voorzitter Dutch&Detained

Op 20 maart 2019 is bekend gemaakt dat de dekenprijs 2019 van de Amsterdamse orde is toegekend aan Bart Stapert, tot voor kort Amsterdams advocaat en thans raadsheer in het Hof Den Bosch. Bart Stapert is voorzitter van het bestuur bij Stichting Dutch&Detained.

Stapert heeft zich ‘jarenlang met een tomeloze inzet sterk gemaakt voor mensenrechten en andere humanitaire aangelegenheden. Hij verdient het daarom rond zijn afscheid van de advocatuur te worden geprezen voor die inzet en al hetgeen hij daarmee heeft bereikt,’ aldus het persbericht van de Amsterdamse Orde.

Voordat Stapert in 2007 in Nederland als advocaat ging werken, had hij in Amerika de nodige ervaring als advocaat opgedaan. Tijdens zijn studie Nederlands recht was hij actief voor Amnesty International en raakte hij betrokken bij een werkgroep die zich bezig hield met de doodstraf in Amerika. Als verlengde van die betrokkenheid vertrok hij – na zijn studie – in 1989 naar Amerika, waar hij begon als ‘investigator’ en tegelijkertijd studeerde om te worden toegelaten tot de balie van de staat Louisiana.

Hij verleende in de VS jarenlang bijstand aan terdoodveroordeelden. In 2001 keerde hij terug naar Nederland en werd docent en onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht en het Willem Pompe Instituut. Ook vanuit Nederland bleef hij zich inzetten voor terdoodveroordeelden.

Daarnaast speelde hij een belangrijke rol bij het verlenen van rechtshulp aan gedetineerde Nederlanders in het buitenland en was hij van 2005 tot 2008 voorzitter van Amnesty International Nederland. Begin dit jaar heeft Stapert de overstap gemaakt naar de rechterlijke macht en werd hij benoemd als raadsheer (in opleiding) in het Hof Den Bosch.

De Amsterdamse van advocaten kent jaarlijks de dekenprijs toe. Eerdere winnaars waren onder andere de Amsterdamse asiel- en vreemdelingenadvocaat Rob Hamerslag, de Amsterdamse advocaat Liesbeth Zegveld, de Syrische mensenrechtenadvocaat El Hassani en oud-advocaat en burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan.

De wisselprijs bestaat uit een bronzen beeld van een bevlogen advocaat en is gemaakt door beeldend kunstenaar Albert Zweep. De uitreiking door deken Evert Jan Henrichs vindt op 28 maart 2019 om 17.00 uur plaats in De Balie (Kleine-Gartmanplantsoen 10), aansluitend op de jaarvergadering van de Amsterdamse orde.