Vacature Advocaat/Jurist – (Internationaal) Strafrecht en Mensenrechten

Dutch&Detained

D&D is een non-profit advocatenkantoor dat gratis bijstand biedt aan Nederlanders gedetineerd in de zorglanden, waaronder aan hen die de doodstraf riskeren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) merkt een land aan als ‘zorgland’ als het niet voldoet aan de mensenrechten op het gebied van detentieomstandigheden en rechtsbescherming. Met o.a. subsidie van BZ richt D&D zich op de meest kwetsbare, onvermogende gedetineerden. Gemiddeld zitten vijfhonderd Nederlanders vast in de zorglanden vaak onder erbarmelijke omstandigheden en met lange straffen. Buitenlandse gevangenen hebben een speciale positie die extra kennis en aandacht vereist en zijn kwetsbaarder voor bijv. oplichting en corruptie. D&D richt zich op de integriteit van het strafproces, de humane behandeling in detentie en het voorkomen van arbitraire gevangenhouding.

 

De functie

Je krijgt een regio onder je hoede waarvan jij specialist wordt (We zijn momenteel op zoek naar iemand voor de regio’s Azië, Afrika, Midden-Oosten en de Balkan). Je verdiept je aan de hand van de verschillende zaken in ‘jouw landen’ in de werking van het straf- en immigratierecht, en je hebt oog voor de (politieke) gevoeligheden. Je ontwikkelt en onderhoudt het netwerk van D&D met zowel lokale advocaten, als Ngo’s en overheidsfunctionarissen. In concrete zaken adviseer je de cliënt en zijn lokale advocaat gedurende alle fases van het strafproces: van aanhouding tot een mogelijke terugkeer naar Nederland. Je vult de verdediging aan op de Nederlandse, internationale, diplomatieke en mensenrechtelijke aspecten van de zaak. Bij iedere zaak bepaal jij de exacte inhoud en omvang van de ondersteuning, denk aan: bemiddeling met een lokale advocaat, advies t.a.v. processtrategie, het opstellen van relevante (proces)stukken, bewerkstelligen van de voorwaarden van een eerlijk proces. Daarbij ben je dé specialist op het gebied van terugkeer naar Nederland (strafoverdracht/uitzetting).

Ons werk bevindt zich op het snijvlak van de advocatuur en diplomatie. Je werkt veel samen met de consulair medewerkers in Den Haag en op de ambassades, evenals met de andere subsidiepartners: Bureau Buitenland van Reclassering Nederland en stichting Epafras. Je zet je juridische kennis strategisch, creatief en doelmatig in om het beste resultaat voor de cliënt te bereiken. Een buitenlandse detentie is niet alleen zwaar voor de cliënt, maar ook voor het thuisfront. Zij kennen het rechtsstelsel niet, kunnen zelden op bezoek en zijn continue bezorgd over het welzijn van hun naaste. Jij informeert en adviseert hen. In de basis werk je vanuit Nederland. Indien nodig reis je (zelfstandig of met een collega) naar het buitenland om cliënten te bezoeken, het advocatennetwerk te versterken en te spreken met lokale autoriteiten.

 

Wie jij bent

Een intrinsiek gemotiveerde strafadvocaat/senior jurist die: 

 • In staat is zelfstandig zaken te voeren;
 • Kennis heeft van het commune-/internationaal strafrecht en/of mensenrechten;
 • Beschikt over een goede dosis doorzettingsvermogen;
 • Juridische vaardigheden creatief, pragmatisch en strategisch kan inzetten; en
 • Zich uitstekend schriftelijk en mondeling kan uitdrukken (Nederlands en Engels).

Een grote pre:

 • Talenkennis (Arabisch/Frans) en/of affiniteit met en kennis van de genoemde regio’s;
 • Kennis van een buitenlands rechtssysteem;
 • Ervaring in diplomatie of bij justitie;
 • Buitenlandervaring; en
 • Een internationaal netwerk.

 

D&D biedt

 • Startdatum: september 2024;
 • Dienstverband: 0,8 – 1,0 FTE;
 • Duur: jaarcontract met mogelijke verlenging;
 • Locatie: Amsterdam.

 

Geïnteresseerd?

Stuur voor 15 juli je CV en motivatie naar: Goudswaard@DutchDetained.com