Vacature Student-Stagiair bij Dutch&Detained

Dutch&Detained

Stichting Dutch&Detained is een non-profit advocatenkantoor dat juridische ondersteuning verleent aan Nederlandse gedetineerden in de ‘zorglanden’, zoals aangemerkt door het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ). Dutch&Detained ontvangt onder andere subsidie van BZ, waardoor wij onze diensten gratis kunnen aanbieden en ook de meest kwetsbare gedetineerden bijstaan. Ons werk bevindt zich op het snijvlak van de advocatuur en diplomatie. We onderhouden nauw contact met de medewerkers van BZ, het ministerie van Justitie en Veiligheid (afdeling IOS), Bureau Buitenland van Reclassering Nederland, stichting Epafras en lokale advocaten en NGO’s. We zetten onze juridische kennis strategisch en doelmatig in om te zorgen dat onze cliënten een eerlijk proces krijgen en humaan behandeld worden.

Momenteel zijn honderden Nederlanders gedetineerd in een zorgland, veelal onder erbarmelijke omstandigheden. Waar zij in een onbekende cultuur, zonder lokaal vangnet worden onderworpen aan een vreemd rechtsstelsel. De strafzaak wordt op zitting gevoerd door de lokale advocaat. Dutch&Detained vult de verdediging aan op o.a. internationale aspecten. Wij adviseren de cliënt, zijn of haar contactpersoon en de lokale advocaat gedurende alle fases van het strafproces: van aanhouding tot een mogelijke terugkeer naar Nederland. We bemiddelen bij het vinden van een advocaat, leveren (proces)stukken en zijn vooral druk met procedures voor terugkeer naar Nederland (WOTS/uitzetting).

Wat jij gaat doen

Jij bent eerste aanspreekpunt bij een nieuwe zaak. Je verwerkt en analyseert de informatie zodat je een uitstekend beeld krijgt van de (nieuwe) cliënten, hun strafzaak en hulpvragen. Je maakt samen met een van de medewerkers een plan van aanpak, waar je vervolgens mee aan de slag gaat. Je stelt conceptbrieven en (WOTS-)adviezen op voor de cliënt. Je hebt zelfstandig contact met medewerkers van BZ; Bureau Buitenland; Epafras; maar ook met cliënten en hun contactpersonen. Op deze manier werk je aan veel verschillende zaken mee. Daarnaast lever je een grote bijdrage door juridisch uitzoekwerk te doen én dit gestructureerd en zorgvuldig vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan het beoordelen van de dubbele strafbaarheid in een dossier, maar ook aan grotere klussen als het in kaart brengen van het systeem van rechtsbijstand of het recht op een eerlijk proces in een zorgland.

Kortom, wij zoeken een gevorderde student die aan het volgende voldoet:

  • In staat zelfstandig te werken
  • Zorgvuldig en betrouwbaar
  • Affiniteit met (internationaal) strafrecht
  • Goede schriftelijke en mondelinge vaardigheden (Nederlands en Engels)
  • Proactieve, assertieve werkhouding

Het is een grote pre als je daarnaast kennis hebt van een bijzondere taal (vb. Frans, Spaans, Arabisch, Turks), een relevant rechtssysteem, of in het buitenland hebt gewoond.

Praktische informatie

  • Startdatum: In overleg, doorlopend
  • Duur: Minimaal 3 maanden
  • Frequentie: Minimaal 3 dagen per week
  • Locatie: Bij ons op kantoor (WG-plein 112, 1054 SC Amsterdam)

Solliciteren

Stuur je CV, motivatiebrief, cijferlijst en een schriftelijk stuk (bijv. artikel/scriptie) t.a.v. Roza van Heeringen naar VanHeeringen@DutchDetained.com. Vergeet niet te vermelden wanneer en hoeveel dagen je beschikbaar bent.

* PAS OP: Dit is geen kopieerstage. Je gaat juridisch inhoudelijk werk doen! *